Mülakatın iyi geçtiğini düşünüyorsunuz. Daha iyi de olabilirdi ama mülakatta kesinlikle batırmadınız, değil mi? Peki neden bir sonraki görüşmeyi ayarlamak ya da iş teklifi yapmak için kimse aramadı? Yanlış olan neydi? Her şey neden istediğiniz gibi gitmiyor? Neden? Şimdi ne olacak? Of.
Siz de bu yollardan geçtiniz mi? Çok zor bir süreçtir ve mülakatta başarısız olduğunuzu öğrendiğinizde işler daha da zorlaşır. Yine de mülakattan sonra kimse size neden işe alınmadığınızı söyleme zahmetinde bulunmaz.
Neyi yanlış yaptığınızı bile bilmiyorsanız bu oyunda kendinizi nasıl geliştireceksiniz ki? Elbette bir sürü kriter var ama eğer olasılıkları arıyorsanız işe alım müdürlerinin sizi hemencecik elemesine neden olan şu beş nedeni kesinlikle inceleyin.
1. Giyiminiz İşyerine Uymuyor
Takım elbise ve kunduralarınızla gittiyseniz mülakatta nasıl göründüğünüzü muhtemelen hissedersiniz. Tutucu, kurumsal bir rol için mülakata gittiyseniz bu iyi bir şeydir. Ancak Mahmutpaşa tarzı daha salaş bir şirkete gittiyseniz sizinle mülakat yapan sorumlu kişi muhtemelen ortama uyum sağlayamayacağınızı düşünecektir.
Ne yapmalısınız?
Eğer belirli tarzda kültüre sahip bir şirket bulmaya odaklandıysanız, çeşitli pozisyonlara başvururken gerekli özeni gösterdiğinizden emin olun. Eğer size uygun pozisyon ararken içinizden bir ses o bir firmaya uygun biri olmadığınızı söylüyorsa hedeflerinizi başka yöne çevirin. Pozisyona uygun olmamakta utanacak bir şey yok. Uygun değilseniz o pozisyondaki bütün ilanları arayarak vakit kaybetmeyin. İşe alım müdürleri bu konuya çok özen gösterirler. Emin olun siz de göstereceksiniz.
2. Karşınızdakinin Sözünü Kesmeyin
Özellikle de gergin olduğumuzda herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Hazır oluşumuz ve parlak zekamızla mülakatı yöneten kişinin gözlerini kamaştırmak isterken karşımızdaki soruyu daha bitirmeden hemen cevap vermek için onun sözünü kesebiliyoruz. Ne yazık ki, görüşme sırasında sürekli karşınızdakinin sözünü keserseniz o şirketteki son mülakatınız olabilir.
Ne yapmalısınız?
İş görüşmesine giderken tutkulu, ilgili ve işine bağlı biri olduğunuzu sürekli kendinize hatırlatın. İşe alım müdürleri bu üç özelliğe bağlı kişileri severler. Hatta böyle insanları herkes sever.
3. Muhtaç Gibi Görünmeyin
Evet. O işi çok istediğinizde muhtaç gibi görünmemenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bunun önüne geçmenin kolay olacağını da söylemiyoruz. Fakat işe alım müdürü o işe muhtaç olduğunuzu bir anlarsa sizleri daha rahat adaylara kıyasla itici bulabilir ve eleyebilir. O işi alıp almamayı hayat memat meselesi haline getirmeyin.
Elbette ukala veya ilgisiz gibi görünmek istemezsiniz ama bu iş sizin için hayati önem taşıyormuş gibi de görünmeyin.
Ne yapmalısınız?
İş görüşmesinin tüm aşamalarında sakin ve özgüvenli bir şekilde kalmak için elinizden geleni yapın. Şirketin kapısından girmenizi sağlayacak ilgiyi, enerjiyi ve özel değeri sergilemek için var gücünüzle çabalayın. İş görüşmesinden önce beden diliyle ilgili bazı ön araştırmalar yapın. Öte yandan, sonraki takip aramaları ve epostalarından ne tür anlamlar çıkarmanız gerektiğine dikkat edin. Mülakat sonrasında yapacağınız bir arama ya da göndereceğiniz bir eposta her şeyi batırabilir. Muhtaçlık yerine ilgi ve takdir gösterin. Kimse cumartesi gecesi uzun, dolambaçlı ve sıfat dolu epostalar gönderen birini işe almak istemez.
4. Sizi İşe Alırlarsa Karlı Çıkacaklarını Hissettirin
Giriş seviyesinde bir iş için görüşmeye gitmiyorsanız ya da iş ilanında şirketin bu pozisyon için işe aldığı kişiyi eğiteceği özellikle yazmıyorsa şirketin pozisyona tam anlamıyla uygun birini aradığını düşünün. Dolayısıyla, eğer stratejiniz “Git ve ne kadar öğrenmeye açık biri olduğunu göster” ise bu iş görüşmesinde pek fazla mesafe alamadığınıda şaşırmayın.
Ne yapmalısınız?
Unutmayın ki günümüz işe alma müdürleri genelde aşırı meşgul insanlardır ve işe yeni girecek kişinin hayatı onlar için kısa sürede daha kolay, daha iyi ya da daha karlı hale getirmesini umarlar. Eğer verimli olması çok uzun zaman alacak ya da elinden tutulması gereken biri olarak görüşmeye giderseniz sizi pas geçebilirler. Bu durumun önüne geçmek için ilanda pozisyona başvuran kişilerden istenen gereksinimleri dikkatle inceleyin. Nokta atış yapan bir özgeçmiş sizi şirketin kapısından içeri sokabilir ama yeteneklerinizi işe uygun hale getiremez.
5. Ben Ne Kazanacağım?
İş arayan herkes için önemli bir not: İşe alım müdürleri en azından görüşmenin ilk aşamasında size ne vereceğinden ziyade sizin onların işine yarayıp yaramayacağına bakarlar. Siz rüştünüzü ispatladıktan sonra elbette size ne vereceklerini de bir hayli düşüneceklerdir ama mülakatın ilk aşamalarında isteklerinizi takır takır sıralamanız ya da maaş, haklar ve tatil zamanlarını sormanız halinde derhal gözden düşersiniz.
Ne yapmalısınız?
Kurumun sizi almak istediğini anlayana kadar ya da size iş teklifi yapılana kadar kendi isteklerinizi açık etmeyin. Şirketin siz olmadan yapamayacağını gösterene kadar kendi isteklerinizi açık etmezseniz sonraki görüşmeler daha kolay olur.
Son olarak, her toplantıdan sonra sizinle mülakat yapan kişiye samimi ve kısa bir teşekkür etmeyi sakın unutmayın. (Çünkü teşekkür etmek önemlidir ve bu yüzden elenenlerin halletmeleri gereken ilk mesele budur.)
Kaynak: The Muse
Top comments (0)