DEV Community

Cover image for Linux tabanlı işletim sistemleri ile Flutter'a Giriş
Koray Barkin
Koray Barkin

Posted on • Edited on

Linux tabanlı işletim sistemleri ile Flutter'a Giriş

Bir önceki seride Flutter’ın ne olduğunu ve ne amaçla kullanıldığını sizinle paylaşmıştım. Eğer o dokümanı okumadıysanız yukarıdaki serinin ilk başlığına tıklayarak Flutter hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu dokümanda ise Linux işletim sistemi kullanıcılarının Flutter’ı nasıl kurabileceklerini ve nasıl kullanabileceklerini anlatacağım ilk önce kurulum ile başlayalım.

Başlıklar

Linux işletim sistemine Fluter kurulumu

Öncelikle Flutter’ı kurmak için aşağıda belirttiğim gereksinimleri karşılayabiliyor olmanız gerekmektedir:

• İşletim Sistemi: Linux (64-bit)
• Disk Alanı: 600MB (IDE ve geliştirme araçları dahil değildir)
• Araçlar: Flutter geliştirmeniz için aşağıdaki komut satırı araçlarını kullanabiliyor olmanız gerekmektedir. Bunların birçoğu Linux içerisinde yüklüdür. Fakat daha önce kullanmadıysanız Git kurmanız gerekmektedir.

• bash
• curl
• file
• git 2.x
• mkdir
• rm
• unzip
• which
• xz-utils
• zip

Flutter SDK (Software Development Kit) Kurulumu

Flutter’ı Linux’ta iki farklı şekilde kurabilirsiniz.
1) Snapd kullanarak kurulum
En kolay kurulum yolu olan snapd ile yüklemek için önce snapd paket yöneticisine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer bilgisayarınızda snapd yüklü değilse buradan yükleyebilirsiniz.
Eğer yüklüyse Terminal’i açıp aşağıdaki komutu yazmanız Flutter SDK’ini indirmeniz için yeterli olacaktır.

sudo snap install flutter --classic
Enter fullscreen mode Exit fullscreen mode

2) Manuel olarak kurulum
1) Eğer snapd yoksa veya manuel olarak yüklemek istiyorsanız, aşağıdaki linkten güncel versiyonunu indirebilirsiniz. (Install Flutter manually başlığı altında flutter_linux_1.22.1-stable.tar.xz adlı dosyayı indirmeniz gerekmektedir.)

Manuel kurulum linki: https://flutter.dev/docs/get-started/install/linux

2) İndirdiğiniz dosyaları istediğiniz konuma çıkartın.

cd ~/development
tar xf ~/Downloads/flutter_linux_1.22.1-stable.tar.xz
Enter fullscreen mode Exit fullscreen mode

3) Flutter araçlarını path’inize ekleyin.

export PATH="$PATH:`pwd`/flutter/bin"
Enter fullscreen mode Exit fullscreen mode

4) Eğer bu adıma kadar herhangi bir sorun yaşamadıysanız aşağıdaki komutu çalıştırdığınızda bilgisayarınızda Flutter’ın ve gerekli araçların yüklü olup olmadığını denetleyebilirsiniz.

flutter doctor
Enter fullscreen mode Exit fullscreen mode

Bu adıma kadar Flutter’ı başarıyla kurduk, şimdi sırada geliştirme ortamını kurmakta.

lisans-gorsel

Flutter Geliştirme Ortamı Kurulumu

Flutter’da geliştirdiğimiz uygulamaları test ve debug edebilmek için bir sanal makineye ihtiyacımız var. Bunun için Android Studio yükleyip, hem kodumuzu orada yazabilir hem de Android Studio’nun AVM (Android Virtual Machine) eklentisini kullanabiliriz. Fakat Android Studio biraz yavaş çalışan bir derleyici olduğu için ve bilgisayarımızda fazla yer kapladığı için çok tercih etmiyorum.

Visual Studio Code
VS Code uygulamasının Dart ve Flutter uzantısını yükleyip geliştirmemizi buradan yapabiliriz. Yazdığımız kodu çalıştırmak için Android Studio’nun AVM’sini ya da ayrıca kurduğunuz bir sanal makineyi kullanabiliriz. Eğer Android Studio kullanmak istemiyorsanız Linux için önerilen Genymotion ve Andro VM sanal uygulamarını kullanabilirsiniz.

Açtığınız sanal makine VS Code uygulamasında sağ alt kısımda yazmaktadır. Eğer herhangi bir sanal makine göremiyorsanız şuan VS Code uygulamasının gördüğü bir sanal aygıt olmadığı için çalıştırırken hata alırsınız. VS Code uygulaması bir derleyici değil, düzenleyici olmasına ragmen bir cihaz bağladığımız takidrde uygulamamızı debug edebilir, çalıştırabiliriz. Hem hızlı bir kullanım imkanı hem de bilgisayarınızda disk alanı açısından avantaj sağlar.

Flutter uygulamanızı çalıştırmak için herhangi bir derleyiciye ihtiyacınız yoktur. Terminal’den projenizin olduğu dosyaya gidip aşağıdaki komutu çalıştırdığınızda bilgisayarınızda açık bulunan sanal aygıtta geliştirdiğiniz projeyi çalıştırabilirsiniz.

flutter run
Enter fullscreen mode Exit fullscreen mode

Top comments (0)